Razmišljanje ob materinskem dnevu

Razmišljanje ob materinskem dnevu

Mojca Sojar, podpredsednica ženske zveze NSi in ljubljanska mestna svetnica: Razmišljanje ob materinskem dnevu

V Ženski zvezi NSi v zadnjih tednih spremljamo dogajanje v zvezi z begunci in migranti in podtaknjenimi resnicami, ki nam jih kažejo in vsiljujejo mediji.

Na ženskah se očitno lomi begunska problematika. Kako in s čim plačujejo dekleta in žene svoj odhod v »obljubljeno deželo«? Večina tistih, ki na kruti poti preseljevanja in bega umre, so prav ženske, matere in otroci. Ko je treba utreti begunsko pot, so prve v vrsti prav matere z otroki, kar povzroči čustveno ugodno reakcijo pri ljudeh opazovalcih in tistih, ki prihajajo v neposreden stik z njimi.

Ženska zveza NSi želi izraziti nestrinjanje z nekaterimi aktivistkami iz levega pola slovenske politike, ki te dni bijejo plat zvona proti zbiranju in molitvi pred ljubljansko porodnišnico. Govorijo le o nestrpnosti in pravicah ravnanja z lastnim telesom, pozabljajo pa na pravice najšibkejših. Ne želimo ugibati, kdo piše po cerkvenih zidovih, vsekakor pa vsi ti napisi in mnenja, ki se s tem izražajo, ne prispevajo k izboljšanju položaja žensk, žena in mater. Njihov očitni namen je vnašanje zmede in nesoglasij v že tako nejasen prostor vrednot, kot je trenutno v Sloveniji. Tu je dokaz, da pojem nestrpnosti ne velja za vse enako. Enakost – enakovrednost?

Na velikih plakatih, katerih namen je prikazati nesorazmerja med številom aktivnih žensk in moških v politiki, je z veliki črkami napisan poziv za priznanje enakosti med spoloma – med ženskami in moškimi! Tudi tu gre za nepravilno rabo jezika z namenom, da postane normalno to, kar želijo tovarišice z leve. Enakost = enakovrednost? Dajte no!

V Ženski zvezi NSi nagovarjamo dekleta in žene, da spremljajo vsa dogajanja, saj se nas dotikajo na zelo neposreden način, čeprav tega morda ne prepoznamo takoj. Dogodke obravnavajmo s pravo mero pameti in razumevanja, ker vemo, da ju premoremo, saj smo se v zgodovini že mnogokrat pokazale kot ključne modre usmerjevalke boljše prihodnosti.