Mojca Sojar se je udeležila 5. kongresa EWA v Varšavi

RX2nExPred dobrim tednom dni, 3. oktobra letos, je v Varšavi potekal 5. Kongres EWA (European Women Association), ženske zveze, ki deluje pod okriljem EPP – Evropske ljudske stranke. Naslov kongres ja bil »Ženske in podjetništvo: soočanje s spremembami in tveganji«. Udeležilo se ga je okrog 50 delegatk iz ženskih zvez pridruženih članic; Žensko zvezo NSi je na kongresu zastopala Mojca Sojar, podpredsednica.
Srečanje je bilo namenjeno predvsem potrditvi resolucije z naslovom »Ženske v podjetništvu«. Osnutek resolucije je bil pripravljen na srečanju EPPW v Rimu, maja letos.Poleg tega so predstavile svoje delo in področja delovanja članice predsedstva EPPW: ga. Doris Pack – predsednica, ga. M. Gabriel iz Bolgarije, ga. Ria Ooman-Ruijten – zakladničarka, novo pridružena članica iz Hrvaške ga. Dubravka Šuica in ga. Elisabeth E. Moren, predsednica EUW/UMP.
Sledila so štiri predavanja, ki so se vsa navezovala na vstopanje žensk v podjetništvo, soočanje s težavami pri tem in načini delovanja v podjetništvu. Predstavljen nam je bil model nemškega »inkubatorja« ženskega podjetništva (Katja vone der Bey iz Berlina), v katerem na mnogo načinov pomagajo ženskam pri postavitvi lastnega podjetja; Marija Boban iz splitske Ekonomske fakultete je predstavila svoj, znanstven pogled na žensko podjetništvo; »domača« predavateljica, Miroslawa Kykiel pa nam je razgrnila pogled na žensko podjetnišvo na Poljskem. Zadnja predavateljica je bila ga. Zofija Mazej Kukovič, ki je spregovorila o svoji podjetniški poti in nam, ženskim podjetnicam, podala 10 priporočil za lažje in prijetnejše življenje. Zaključila je z besedami: »Znanje in podjetništvo sta ženski najboljši prijateljici – diamanti bodo še prišli!«Petek popoldan se je zaključil s prijetno večerjo v starem delu Varšave.